Sauzen

Het valt mij op dat er een wijdverbreid misverstand is over welke sauzen wel gezond zijn en welke niet. Van vroeger uit dacht men dat rode sauzen gezonder waren dan witte of lichte sauzen. Vroeger dacht men namelijk dat vet ongezond was. Wat blijkt nu: vet is helemaal niet ongezond, suiker is ongezond. Dus de kijk op sauzen moet ook herzien worden.

Kijk voor de grap eens wat er in ketchup (of curry) zit: 20-30% koolhydraten o.a. toegevoegde suikers! Nou kunnen tomaten wel gezond zijn en in gekookte en gebakken vorm zelfs nog meer dan rauw, maar die toegevoegde suikers daar kun je echt zonder! Tomatenpuree of tomaten in blokjes/ gepelde tomaten in blik, daar is niks mis mee en kan prima in gerechten (bijv. pastasauzen) gebruikt worden. Maar ja, kijk uit met pasta uiteraard, dat zit weer boordevol koolhydraten. Er zijn ook recepten voor zelfgemaakte ketchup te vinden op internet, kijk eens op deze website: http://plan-point.nl/tips-en-weetjes/alles-over-eten/222-tomatenketchup-toch-gezonder-dan-gedacht

Mayonaise daarentegen werd vroeger bestempeld als slecht, vanwege de hoeveelheid vet dat erin zit. Nu is het percentage koolhydraten dat daarin zit juist erg laag! Kijk echter wel op het etiket, want er zit nogal veel verschil in de verschillende merken! Ik koop meestal de Zaanse mayonaise van  Van Wijngaarden (AH) en deze bevat slechts 1,3% koolhydraten. Nog een voordeel: hij is niet duur! Deze mayonaise gebruik ik ook vaak als dressing, evt. als knoflooksaus (zie hieronder). De meeste kant en klare dressings bevatten namelijk teveel suiker!

Vroeger werd fritessaus bedacht als “gezondere” tegenhanger van mayonaise, maar doordat men daar het vet verving door allerlei zetmeel werd deze saus dus veel koolhydraatrijker! Vermijden dus!

Zelf ben ik dol op knoflooksaus, maar als je dit kant en klaar koopt in de winkel dan zit er al snel 10-20% koolhydraten in. Ik heb de voorkeur aan een snel zelfgemaakte knoflooksaus:

  1. Als je geen knoflook wil persen of fijnsnijden, doe dan dit: 2 eetlepels mayonaise (van Van Wijngaarden bijvoorbeeld), 2 eetlepels Griekse yoghurt, 2 eetlepels Allioli van Choui (ook AH, koeling). Dit laatste bevat 1,3% koolhydraten. Ik doe er vaak ook nog Provençaalse kruiden door of Italiaanse kruiden (gedroogde kruiden).
  2. Als je wel knoflook wil persen of fijnsnijden, vervang de Allioli door een teentje fijngesneden knoflook en doe er een eetlepel mayo en een eetlepel yoghurt extra bij (afhankelijk van de hoeveelheid die je wil maken natuurlijk).
  3. Als ik burrito’s wil maken maak ik een saus van crème fraiche, fijngesneden knoflook en Herbamare (o.a. te koop bij de Tuinen). Deze saus kun je ook voor andere gerechten gebruiken.

Verder is mosterd een prima saus zonder al te veel koolhydraten. Mosterd is ook goed te combineren met mayonaise. En in deze combinatie ook heerlijk als dressing.

Als je sojasaus wil gebruiken, gebruik dan zoveel mogelijk de Japanse versie (zoute sojasaus), deze bevat heel wat minder koolhydraten (11%) dan de zoete (Indische) versie (over de 50%), maar dat had je vast al geraden. Sowieso met mate gebruiken.

Iemand merkte laatst op dat appelmoes veel gezonder is dan mayonaise. Je zou dit denken, omdat er fruit (appels) in zit, maar niets is minder waar. Appelmoes bevat namelijk nogal wat toegevoegde suikers. Je zou natuurlijk zelf appelmoes kunnen maken met stevia, maar appels bevatten van zichzelf natuurlijk al veel fruitsuikers, dus appelmoes moet je sowieso met mate eten. Appels zelf zijn prima, maar twee per dag is genoeg. Als je er appelmoes van maakt lijkt het al snel veel minder (dit geldt ook als je er sap van maakt) en zo krijg je toch ongemerkt meer suikers binnen dan je denkt. Hier nog een recept om zelf appelmoes te maken zonder suiker, maar met diksap (http://www.mindyourfeed.nl/recepten/diner/zelf-appelmoes-maken-zonder-suiker/). Verder kun je suiker ook vervangen door gezondere zoetstoffen met een lagere glycemische waarde: rauwe honing, biologische agavesiroop, kokosbloesemsuiker. Hier nog een stuk over rauwe honing: http://voedzo.nl/geen-suiker/wat-is-er-gezond-aan-rauwe-honing/

Deze zoetstoffen zijn echter omstreden in hoe gezond ze eigenlijk zijn. Over stevia is er nog de minste twijfel, omdat deze namelijk geen koolhydraten bevatten. Een voordeel van stevia is ook dat het je insuline (bloedsuikerspiegel) niet beïnvloedt. Maar ook over stevia komen er tegenwoordig wat negatieve verhalen: http://supersnelgezond.nl/stevia-gezond/. Stevia blijft een goede vervanger als je af en toe toch een zoete smaak wil en niet aan wil komen. Maar als je zonder zoet kan, dan zo min mogelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *