Is er iets mis met zout?

Je hoeft maar te googelen en je vindt diverse artikelen over zout en over het feit dat Nederlanders meer zout nuttigen dan de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram. Het gemiddelde dat we nuttigen is namelijk 10 tot 12 gram. Moeten we ons hier zorgen over maken? Is zout dan zo ongezond? Is dat de juiste vraag wel? Moeten we ons niet afvragen of we zonder zout kunnen leven en wat de gevaren zijn van te weinig zout eten?

Medische journalist Melchior Meijer heeft hier een mooie blog over geschreven, waaruit ik een paar saillante punten naar voren wil laten komen:

  • We hebben zout absoluut nodig om te blijven leven.
  • Door zout extreem te beperken kun je dood gaan, in combinatie met veel drinken gevaarlijk bij duursporters!
  • Mensen die zoutconsumptie drastisch beperken verlagen hun bloeddruk en gaan dood aan hartinfarcten.
  • Japan heeft de hoogste zoutconsumptie ter wereld en ook de hoogste levensverwachting.
  • Onze lichaam is waarschijnlijk aangepast aan een relatief hoge zoutinname. Hier zijn aanwijzingen voor in de evolutieleer, al zijn ze niet bewezen.

In ieder geval is dit een zeer interessant artikel: Een korreltje zout.

Verder zijn er natuurlijke verschillende soorten zout, zoals Himalaya zout en Keltisch Zeezout, die verschillende mineralen en sporenelementen bevatten die een gunstig effect zouden hebben op onze gezondheid. De vraag blijft een beetje of dit beetje zoden aan de dijk zet. Het praktische advies is: ga niet te extreem om met zout. Eet niet teveel, maar ook niet te weinig zout. We merken meestal vanzelf wanneer iets te zout is en daardoor niet meer lekker is, maar zout kan ook gewoon een goede smaakmaker zijn mits subtiel toegevoegd aan gerechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *